Regeringen lurar Växjöborna

16. november 2016 Debattartikel 0

Debatt, Smålandsposten, 161116

Socialdemokraternas Anders Ygeman och Åsa Karlsson Björkmarker försöker ge en bild att Växjö nu ska få fler poliser. Liberalerna har återkommande i riksdagen påtalat bristerna i den nya polisorganisationen. Vi kräver i vår budget 2 500 fler poliser fram till 2020, det är 1 000 fler poliser än regeringen. Till detta avsätter vi resurser för att anställa 1 100 fler civila utredare i polisen utöver det regeringen aviserar. Vi vill även återinsätta beredskapspolisen med 5 000 personer, vilket Ygeman är emot.

Regeringen lurar Växjöborna när den påstår sig öka antalet poliser i våra utsatta områden, så kommer inte att ske. Medan vi avsätter 775 miljoner kronor nästa år till polisen, lägger regeringen 75 miljoner. Vi har besökt landets mest utsatta områden. Ett av dessa är Araby i Växjö som vi arbetet med i flera år. Trots utvecklingen har polisen inte råd att avsätta resurser dit. 

De 14 särskilt utsatta områdena, främst i Göteborg och Stockholm har heller inte fått nya poliser, utan de flyttas från andra områden. Denna hantering visar att Ygeman inte tar polisens kris på allvar vilket underminerar förtroendet för verksamheten. Ygeman påstår också att han vill renodla Polisens arbetsuppgifter – varför lade då regeringen ner den utredning vi tillsatte 2014 just med detta syfte?
Regeringen är inte trovärdig i hanteringen av trygghetsfrågorna, trots att flera kommuner ropar efter fler synliga poliser. Med inrikesministern och Socialdemokraterna har det i stället blivit färre poliser i yttre tjänst och de har kommit längre ifrån medborgarna, tvärtemot det beslut vi fattade i riksdagen.

 

Roger Haddad (L)
Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson
Lennart Adell Kind (L)
Gruppledare Växjö

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *